Svenskar reser mer än någonsin tidigare, både med flyg och tåg. Fler resor betyder också att fler resenärer någon gång kommer drabbas av att planet antingen är kraftigt försenat eller tom inställt. Detta sker varje dag på olika flygplatser runt om i Sverige, och orsakerna som ligger bakom är både många och olika.
Det kan handla tekniska fel, brist på personal eller uteblivna redan incheckade passagerare. Dessutom tillkommer externa faktorer så som vädret, vilket alla är medvetna kan ha stor påverkan på trafiken på både vägarna, havet och även i luften. Stormar, tornador eller orkaner är alla exempel på väderförhållanden då flyg ofta ställs in för passagerarnas säkerhet. Vulkaner har vi inte många av i Sverige men du kommer säkert ihåg vulkanen på Island som hade utbrott för ett par år sedan, och som följd förlamande flygtrafiken i princip hela Europa.
Visste du att klimatförändringarna vi står inför också kan orsaka inställda eller försenade flygavgångar?
Det finns många som tycker att det är härligt med värme, inte minst svenskar som ofta tar chansen att resa mot varmare breddgrader kring vintermånaderna. Värmen har dock också sina nackdelar, och en av dem är dess påverkan på flygavgångarna. Detta beror på att hetluft är tätare än kall luft vilket kan påverka flygets motorer. Värmeböljor och extrem värme har därför många konsekvenser, inte minst för flygtrafiken och dess resenärer.
Idag finns det fastställda lagar kring förseningar och inställda flyg som flygbolagen måste förhålla sig till. Många som har drabbats av otur på resan har dock dåliga erfarenheter av hur flygbolagen hanterar problemen. Inte sällan är det upp till dig att leda ärendet. Många resenärer är dessutom frustrerade över brist på information och vet inte vad som gäller. Dessutom är det få som är medvetna om hur man processen ser ut för att göra anspråk på kompensation vid flygförsening, enligt Airhelp - en tjänst som mot en avgift hjälper resenärer i processen. Faktum är att lagarna kring förseningar, som nämndes ovan är reglerade av EU, i vad som kallas 261/2004 - ett direktiv för dina flygrättigheter som privatperson.
Alla flygbolag som opererar inom EU måste följa dessa regler och säkra att dina rättigheter som flygpassagerare uppfylls. Nedan har vi på flygtid.se sammanställt dina flygrättigheter.
1. Om flygbolaget skulle erbjuda dig att ombokas till ett senare avgång kommer rätten till kompensation halveras.
2. Ditt anspråk på kompensation gäller ej om flygbolaget meddelande dig om förseningen tidigare än 2 veckor innan din planerade avgång.
Om ditt flyg är försenat med mer än 2 timmar har du rätt till gratis mat och dryck. Ofta lämnar flygbolagen ut värdekuponger som kan användas på flygplatsens restauranger och barer. Du skall även ha möjligheten att ringa två samtal alternativt skicka två meddelanden (något som inte är så aktuellt numera sedan de nya lagarna kring roaming stadgades samt införandet av WIFI på de flesta flygplatser)
Om ditt flyg blir försenat till nästkommande dag måste flygbolaget erbjuda dig övernattning på ett närliggande hotell. Flygbolaget måste även stå för transport till hotellet vilket ofta sker med TAXI och erhållande av värdekuponger som överlämnas till taxichauffören.
En vanligt försvar från flygbolagen är att det rådde omständigheter utanför deras kontroll som orsakade förseningen, och att de av denna anledningen kommer neka ditt anspråk på kompensation. SAS drabbades nyligen av en strejk som resulterade i flera hundra inställda flygavgångar. Samtidigt vägrar SAS att betala ersättning till de tusentals passagerare som drabbats. Enligt resenärernas flygrättigheter inom EU, dvs lag 261/2004 är inte en strejk ett exempel på en omständighet som ligger utanför flygbolagets kontroll, och du skall därför vara berättigad till ersättning. Du har bland annat rätten att ombokas eller bli återbetald för flygbiljetten. Ersättning för övriga resekostnader kommer normalt inte att täckas.
Mer läsning:
+ Länder där det är kallt på sommaren.
+ Länder där svenskar måste ansöka om visum.
Här samlar vi svar på vanliga, och populära, frågor som vi har fått från våra besökare genom åren.
+ Länder där det är varmt på vintern
+ Länder där det är kallt på sommaren
+ Länder där man pratar spanska, svenska, franska, engelska, och tyska.
Vi har funnits på nätet sedan 2008.
Idag är vi Sveriges största sajt när det kommer till frågor om restider och flygtidsfunderingar.